Zavolejte nám

Obraťte se na nás se svými dotazy přes e-mail nebo telefon.

V pracovní dny od 9:00 do 17:00

+420 777 523 225

Autorizovaný partner

GeoTrust Partner   RapidSSL

Jak poznat zabezpečené stránky?

vloženo 19. 9. 2012

Jak poznat webovou stránku, která je správně zabezpečená proti odposlouchávání přenosů? Jak se dozvíte, že jste na zabezpečené stránce? O tom je dnešní krátký článek.

Pokud vám uniklo, co vlastně SSL certifikát je, zjednodušeně můžeme říct, že se jedná o prostředek, který nám umožňuje zašifrovat komunikaci mezi osobou a webovou stránku a tím chrání vás i stránku před odposloucháváním komunikace. Pokud je navíc certifikát vystavený ověřenou autoritou, můžete si být zároveň jistí, že stránka, na které jste je ta, za kterou se vydává.

Je jasné, že každá stránka, která od vás vyžaduje informace by měla být zabezpečená. Jak to ale poznat? Většina informací o stránce a jejím zabezpečení je vidět v adresním řádku prohlížeče, tedy poli, kam zadáváte adresu webové stránky.

Zobrazení informace o protokolu

Každá adresa webové stránky začíná znaky http:// což znamená, že pro přístup ke stránce je využíván protokol HTTP. Jelikož každá webová stránka musí označením protokolu začínat, v moderních prohlížečích je již toto označení skryto a vy vidíte pouze adresu stránky. Pokud je ale stránka zašifrována, používá se zabezpečený protokol HTTP, tedy HTTPS. Stránka pak začíná znaky https:// které jsou již v prohlížeči vždy vidět – to je tedy první znak zabezpečené stránky.

protokol https

Ikona zámku

Dalším indikátorem zabezpečení je ikona zámku, která je zobrazena opět někde v adresním řádku. Její umístění se mírně liší, v Google Chrome, Firefoxu a Opeře najdeme zámek vlevo od adresy, v Internet Exploreru pak vpravo. Ve starších prohlížečích bylo umístění často i ve spodní liště.

ikona zámku

Informace o stránce

Pokud na ikonu zámku kliknete, zobrazí se vám informace o stránce. Zobrazení se opět liší v závislosti na prohlížeči, nejčastěji ale uvidíte stručné informace o stránce a odkaz nebo tlačítko pro zobrazení podrobných informací o certifikátu. V nich si můžete ověřit, že je certifikát vydaný autoritou, které důvěřujete.

informace o stránce

Adresní řádek

Poslední viditelnou indikací zabezpčení stránky je barva adresního řádku. Ta se liší dle typu validace certifikátu (k tomu se vrátíme v dalším článku) a opět dle prohlížeče. Nejnižší stupeň validace tak často nemá žádnou barvu, certifikáty ověřené dle organizace pak nejčastěji modrou a nejvyšší stupeň ověření, tedy ověření dle organizace s rozšířenou validací je jediný, který má napříč všemi prohlížeči barvu stejnou – zelenou.

adresní řádek prohlížeče